preskoči na sadržaj

Šibenska privatna gimnazija s pravom javnosti

Obrazovna djelatnost

Obrazovna djelatnost samostana Sv. Lovre

 

U početku samostana u njemu su bile niže samostanske škole. U tim školama su đaci preko dana  radili u crkvi i samostanu, a naveče bi pod vodstvom učitelja učili. Glavni je njihov cilj bio učenje latinskog, gramatike, vjeronauka, pisanje latinicom i bosančicom te matematika.
U to vrijeme Šibenik je bio grad kulture i monogi mladi redovnici su dolazili na školovanje u Šibenik. U godini Karlovačkog mira  1699. godine osnovana je Filozofija u Budimu i Šibeniku.
Šibenska se Filozofija  dolaskom mladih lektora  poboljšala. Na mjesto Filozofije 1714. godine u Šibeniku se osniva Bogoslovija. Bogoslovija je 1717. premještena iz Šibenika u Split. Tih je godina u šibenskom samostanu predavalo mnogo istaknutih lektora; Lovro Šitović, Ante Bandić, Ante Marković, Ante Nakić i dr.

Bogoslovija je iz Splita ponovno prešla 1720. u Šibenik i zahvaljujući vrijednim lektorima, dobro je napredovala. Sv. Kongregacija je 19. siječnja 1725.  dozvolila otvaranje „Studium generale secundae clasis“. Na temelju te dozvole provuncijalni je kapitul  obznanio braću  da se u Šibeniku osniva  Generalno učilište II. stepena, dok je u Budimu bili I. stepena. Učilište je prema tadašnjim uredbama, bilo pod vlašću generala Reda, a osnivalo se  jedino ovlašćenjem sv. Stolice.
Kada je osnovana  nova Provincija sv. Kaja 1735. šibensko je Bogoslovlje 22. travnja iste godine odlukom generala Josipa M. Ebore proglašemo za  Bogosloviju I. stepena i time je samostan sv. Lovre "prednjačio u časti u dostojanstvu i štovanju svijem ostaliem samostanim na ovom kraju države.“
Kako je time učilište moralo imati tri lektora Marku Martinovići i Pavlu iz Jajca pridružen je Andrija Kačić Miošić.  Taj veliki narodni pjesnik, pisac filozofije, predavao je kroz deset godina u Šibeniku i u tišini samostana stvarao planove za svoju  Korabljicu i Pjesmaricu.

U Šibeniku je na Bogosloviji djelovali veoma učeni Pavao Bujas, Vjekoslav Skakoč,. Andrija Dorotić, Josip Glunčević.
Moralno bogoslovlje  I stepena  ostalo je i dalje u Šibeniku s tek malenim prekidom  1834. Kad je Austrija htjela osnovati centralnu bogosloviju u Zadru za cijelu Dalmaciju, franjevci su uspjeli sačuvati svoju Bogosloviju  tako da su ujedinili sve svoje Bogoslovije u jednu. U Šibeniku su bila dva niža, a u Makarskoj  dva viša razreda Bogoslovije. Znajući vrijednost Bogoslovije za Šibenik, šibenski su franjevci sve učinili da bi škola ostala u Šibeniku. Međutim, želja da se u Makarskoj  ujedini cijela Bogoslovija  konačno je ostvarena 1907. tako da se u Šibeniku predavala samo filozofija. Konačno je i ona 1911. prešla u Zaostrog, a cijela Bogoslovija u Makarsku.
Kad je škola  1911. prestala, u samostanu je nastala praznina, popunjena djelomično ustanovom tiskare „Kačić“

Odlaskom škole samostan je izgubio svoju osnovnu funkciju i nju je bilo teško ponovo pronaći,  

Danas, tj projektom edukativnog centra i gimnazije,  ovaj  se prostor oživljava i oplemenjuje.

Taj samostan, zaslužan i slavan, u obrazovnom, kulturnom i naučnom pogledu pronašao je ponovo svoj život, uz puno ljubavi i žrtve.

 


 

Cromovens travel agency

   http://www.cromovens.hr/

  

   Agencija CROMOVENS je jedna od rijetkih u Hrvatskoj, a možda i jedina koja se bavi obrazovnim turizmom kao glavnom djelatnošću. 

   Već sedam godina sa posebnom senzibilnošću kreiramo studijska putovanja, seminare i savjetovanja, učenje stranih jezika u inozemstvu, maturalna putovanja, osnovnoškolske ekskurzije i izlete, škole u prirodi .

Korisni linkovi
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Travanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Šibenska privatna gimnazija s pravom javnosti / Ulica Andrije Kačića Miošića 11, HR-22000 Šibenik / gimnazija-privatna-pravojavnosti-si.skole.hr / ured@gimnazija-privatna-pravojavnosti-si.skole.hr
preskoči na navigaciju